Глад за студенти в университетите - над 1076 са свободните места

На 20 септември излиза допълнително класиране

16.09.2016 | 17:26 Редактор: Луиза Божинова
Глад за студенти в университетите - над 1076 са свободните места

Глад за студенти в университетите. Над 1076 са свободните места след третото класиране. Част от тях ще бъдат заети след допълнителното класиране, което излиза на 20 септември.

В най-старото висше учебно заведение у нас Софийския университет "Св. Климент Охридски" най-много се оказаха свободните места в специалност История - 52.

"Демографската ситуация определя до голяма степен това, което се случва в актуалния момент във висшите училища. По-скоро става дума за отлив или по-малка степен на интерес към някои от специалностите. Или пък в някои случаи очевидно изпитния праг се е оказал една причините колегите да не изберат тази специалност", казва зам.-ректорът проф. д-р Ренета Божанкова.

Една от причините за отлива от специалност История е липсата на реализация след завършването й. Пример за това е и Мария-Десислава, която е завършила с отличие "История", но е избрала да се реализира на друго поприще. Засега книгите и писането на литературни резюмета се оказват нейната страст.

На въпрос дали някога би работила като учител или научен ръководител, Мария - Десислава отговаря: "Като учител - това ми е крайния план, в случай, че всичко друго се провали. Не защото не ми доставя удоволствие, но смятам, че условията в България въобще не си заслужава да се занимавам с това."

Едва половината от младите висшисти в България успяват да намерят работа по специалността. Сред тях е и Марио, който е докторант по Средновековна история. Неговата детска мечта се оказва и неговата желана работа.

"Хуманитаристиката е нещо, което представлява истинско предизвикателство и човек трябва да се подготви за доста лишения понякога. Ние, разбира се, не взимаме такива огромни заплати като лекари, програмисти особено, PR-и. Но все пак това е една страст, която човек ако има силите да я следва, трябва да продължи да го прави и тя ще се отплати по един или друг начин", сподели Марио, който е информатор в Музей за история на София.

Най-голям брой свободни места държавна поръчка след История има в Право, География, Геология и някои филологии.

Допълнителен прием има и в другите големи университети в столицата. Пловдивският университет също дава шанс на своите кандидати.