Лекари от пловдивската МБАЛ "Св. Мина" излязоха на протест

Лечебното заведение е пред фалит, а служителите от месеци насам не получават пълния размер на заплатите си

03.10.2016 | 23:00 Редактор: Ирина Георгиева
Лекари от пловдивската МБАЛ

Лекарите от пловдивската Първа градска болница излязоха на протест. Лечебното заведение е пред фалит, а служителите от месеци насам не получават пълния размер на заплатите си.

В същото време базата на лечебното заведение не е обновявана от 30 години.

Бившата Първа градска болница в Пловдив е едно от големите лечебни заведения в града. Отделението по кардиология е най-натовареното като годишно минават над 4000 пациенти със сърдечни заболявания.

Сега лекари и медицински сестри са на ръба на оцеляването. Това е една от причините за протеста на медиците.

"Искаме да се спре тази агония. Да се вземат вече мерки, за да продължим да работим, както досега. Искаме да запазим работата си, да запазим болницата", заяви един от протестиращите медици.

Оказва се, че старите дългове на болницата, сега се удържат от заплатите на специалистите. Медиците настояват за обстойна проверка на управлението на лечебното заведение през годините.

"То си има Прокуратура, има си и Икономическа полиция, време е да дойдат тук вече. Да дадат отговор на тези хора, те ли са виновни за изчезването на парите или са взети и разпределени", коментира началникът на Кардио отделението на МБАЛ "Св. Мина" д-р Цветан Деведжиев.

Лечебното заведение иска едно единствено искане към принципала си. Лекарите са против сливането му с друга болница, каквито намерения има пловдивската Община.

Съдбата на лечебното заведение ще бъде решена от общинските съветници в града.