Родители поискаха оставката на шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Нов протест срещу работата на проф. Пилософ, напусналите Фонда направиха разкрития

05.10.2016 | 15:20 Редактор: Тодор Петров
Родители поискаха оставката на шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

С искане за оставки във Фонда за лечение на деца в чужбина десетки родители отново се събраха на протест пред здравното министерство. Според тях има сгрешени и подменени от ръководството решения и неспазване на процедурите и този проблем се задълбочава. 

Малко по-рано, вече напусналите Обществения съвет към фонда, също излязоха със свои разкрития. Четирима от петимата напуснали Фонда за лечение на деца дадоха брифинг, на който мотивираха своите оставки и представиха сгрешени протоколи за подменени решения, предаде репортер на Bulgaria ON AIR

"Важно е само да си вържат гащите, да се спазят там някакви си процедури. Децата изобщо не са важни", коментира Десислава Хурмузова, бивш член на Обществения съвет. 

Час след брифинга започна и протестът пред здравното министерство на родителите, които кандидатстват, за да осигурят лечение за своите деца. Недоволни са от липсата на достатъчен диалог с администрацията и от  работата на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Хората настояват директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ веднага да подаде оставка, както и да бъде извършена незабвна проверка в администрацията.  

При протестиращите дойде заместник-министърът Ваньо Шарков и веднага се стигна до пресконференция, водена от Шарков. На нея присъства и проф. Пилософ. Те обясниха, че за 5 месеца са разгледани докладите на 870 деца и сравниха с предишното ръководство, че числото е 1575 деца. Зам.-министър Шарков беше категоричен, че работата на Фонда ще се подобри с електронната система, която трябва да бъде готова до 10 дни.