Затварят бежански център в София

Същевременно в столичния квартал "Овча купел" често нападат бежанци - вижте разказ от първо лице

21.09.2016 | 22:04 Редактор: Ирина Георгиева
Затварят бежански център в София

Затварят един от бежанските центрове в столицата. Целта е потушаване на напрежението след последните протести в кв. "Овча купел". Парите, необходими за това са част от 160 млн. евро, договорени с ЕК за България. 80% от средствата ще се използват за охрана на границата. Едва 20% отиват за Агенцията за бежанците.

Именно с част от тези 20%, един от Центровете за бежанци трябва да затвори врати. Идеята е той да бъде преместен изцяло извън територията на населеното място като срокът, с който разполага правителството е точно 1 година, за да не изгубим тези средства от ЕС.

Все още няма конкретен ангажимент на правителството кой точно център ще бъде затворен. По всяка вероятност това ще бъде лагерът в "Овча купел", където станахме свидетели на последното напрежение в столицата, когато имаше и протести на хората, които живеят тук в квартала именно срещу бежанците.

Запознайте се със семейство Хасан - различното лице на наболелия бежански проблем в столицата. Захра, Регис, Фатима, Мустафа и Разми - малка част от емигрантите, които обитават Центъра в "Овча купел".

"В България живеем в много, много сложна ситуация. Има много добри българи, но и много лоши хора, които ни бият", разказа Захра.

Семейството на Захра разказва, че след последните протести в квартала, ежедневието им е станало още по-сложно. Преди няколко дни, докато са се прибирали от центъра към бежанския лагер малко след 20:00 часа пред един от големите хипермаркети, група от 12 души ги напада. По думите им - без причина.

"Опитахме се да обясним, че не сме опасни. Че сме семейство, но нямаше резултат. Просто започнах да бягам, изоставих съпруга си, защото съм бременна и много ме беше страх, че тези хора ще нападнат и мен", обясни Захра.

"Те просто се появиха от нищото. Нападнаха ни. Опитах се да защитя дъщеря си. Това беше най-важното нещо за мен, защото те тръгнаха към нея. Тя е дете, а те се опитваха да я ударят", добави Разми.

Хората от квартала разказаха, че често са ставали свидетели на подобни случки. Според тях това е резултат от умишлено подклаждане на напрежението.

"Всеки ден минавам - "Добър ден" - "Добър ден", "Здравейте" - "Здравейте", коментира жителка на квартала.

Заради все по-сложната ситуация, правителството предприема спешни мерки - 5 млн. евро от договорените с ЕС пари са заделени за закриването на един от столичните бежански лагери. Идеята е Центърът да бъде изнесен изцяло извън града.

"Причината тези Центрове да са слагани някога в София е, че тези хора са там 3 месеца, а след това се очаква да се интегрират в нашето общество. Това са бежанци. Цялото напрежение, което се случи през последните седмици и месеци - трябва да се вземат мерки", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Министерството предвижда още да бъдат изградени три временни центъра, а в лагера вече са чули слуха за евентуалното преместване и това ги плаши още повече. Разказват, че дори и в лоши условия, знаят къде ще се приберат и къде ще нощуват.