Водим класацията по тютюнопушене сред 16-годишните в Европа

Младите девойки пушат повече от момчетата, показват резултати от изследване

21.09.2016 | 16:13
Водим класацията по тютюнопушене сред 16-годишните в Европа

Националният център по обществено здраве отчете, че България е на първо място в Европа по употреба на цигари сред 16-годишните ученици

Резултатите на Eвропейския център по наркомании са показател, че в Европа се наблюдава спад в употребата на алкохол и цигари сред тинейджърите. 

Сред българските ученици на 16 години усещането за лесен достъп до един от най-разпространените наркотици - канабисът, е в постоянно нарастваща тенденция за разлика от тенденцията в другите европейски страни.

Това показва проучаване на Европейския център за наркомании в партньорство с българския Национален център по обществено здраве и Центъра по наркомании.  

Младите у нас твърдят, че е лесно да си доставиш дрога, която се прибавя към трите основни зависимости в изследването- цигари, алкохол и наркотици.

"В токсикологията в "Пирогов" преобладават лекуваните наркомани, употребяващи канабис", посочи директорът на Националния център за наркотици Момчил Василев, базирайки се на техни данни.

България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата. Въпреки строгите правила, свързани с тютюневите изделия в повечето страни, в Европа над 60 на сто от подрастващите продължават да посочват сравнително лесен достъп до тях.