Незрящи младежи създават театър на сенките

Представлението е единственото по рода си в България, а най-вероятно и в света

17.09.2016 | 08:36 Редактор: Мария Аладжова
Незрящи младежи създават театър на сенките

Да твориш с това, което усеща сърцето ти – буквално. Трупа млади актьори създават една визуална магия, която дори не могат да видят с очите си, защото са незрящи.

С движение на телата си те правят движещи се фигури, които зрителят наблюдава под формата на прожектиращи се сенки върху осветен екран.

Работата с 6-те малди актьори е своебразна терапия, разказва режисьорът на Театъра на сенките – Велимир Велев. Той започва работата си с младежите през 2005 г.: 

"Много ми се прииска да ги видя много щастливи, да могат да тичат и да се търкалят, както деца, изпуснати на поляната, и почнах да им правя упражнения, за да мога да ги видя да тичат волни като вятъра, а не да се страхуват от тъмното и да не могат да си размахат ръцете, защото тъмното носи неизвестност и опасност", споделя режисьорът. 

Театърът на сенките с незрящи е единственият по рода си в България, а най-вероятно и в света. Трупата е изнасяла представления в Загреб и Москва. Навсякъде ги посрещат с недоумение в първия момент, а след това с възторг. Неслучайно театралната легенда Юлия Огнянова ги определя като театрално явление. 

Следващото им представление ще се състои на 14 октомври в Сити Марк Арт Център - бившето кино "Левски".

Мария Аладжова и операторът Владислав Радославов надникнаха зад кулисите един месец преди премиерата: