Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" търси 50 000 лв.

Парите са необходими за купуване на камера за дезинфекция на ценни книги и документи

14.09.2016 | 17:08 Редактор: Васил Детелинов
Националната библиотека

Специална камера, с която да бъдат спасени ценни книги и документи иска да купи Националната библиотека "Св. cв. Кирил и Методий". Апаратът струва 50 хиляди лева. Библиотеката започва кампания за набиране на средствата.

Повече от 9 000 ценни документи, ръкописи, книги и албуми има в архивите на Националата библиотека. Голяма част от тях са заразени от микроорганизми, които бавно ги унищожават. Ценните книги могат да бъдат спасени чрез нов метод на дезинфекция наречен "Аноксия". При него документите престояват в специална камера 3 седмици, без кислород и под наблюдение на температурата и влажността на въздуха.

""Аноксията" унищожава средата, в която могат да се развиват микроорганизмите. Създава се една безкислородна среда. Т.е . изтегля се кислорода и вътре се вкарва само азот. В тази среда се създава 100% дехидратация на микроорганизмите престават да съществуват. Те са полепнали по документите, но не са живи"- обяснява директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.

Пари за купуването на такава камера обаче няма. Цената й е 50 хиялди лева. Сега Националната библиотека ползва  балони, за да може да дезинфекцира по новия метод "Аноксия" документите. Един от първите почистени експонати е поздравителен адрес до Цар Борис трети и царица Йоана по повод сватбата им, изпратен от италиански благородници през 1930г.

"Те не се реставрират. Те се обеззаразяват. Защото ако Вие сте читател и пожелаете този документ и аз Ви го предложа в лош вид, ръкавиците не ви спасяват. Рабеотейки с него потенциално можете да погълнете всчико това, което е по документа. Даже вижте ръцете ми почерняха от допира с такъев необработен документ.-показва Милена Звънчарова, главен архивист в „Ръкописно-документално и книжовно наследство” към Националната библиотека.

 Освен в София, новият метод е изпробван и в библиотеката в Русе.

Употребата на токсични химически субстанции е забранена от европейското законодателство, но масово се използва у нас заради слабото развитие на новите технологии. „Аноксия“ е модерното европейско решение.

Методът „Аноксия“ представлява нетоксична дезинфекция, посредством контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, без никакъв риск за книжовното културното наследство, за хората и околната среда. Това е изкуствена промяна на атмосферата, чрез премахването на кислорода до нива под 0,5 % и въвеждане на инертен газ (в този случай азот). В същото време се контролират нивата на температурата и относителната влажност, които се поддържат в определени параметри за ефективност на метода. „Аноксия“ елиминира паразитите чрез дехидратация и задушаване. Смъртността на вредителите е 100%, независимо от техния стадий на развитие.

 

Още в репортажа на Васил Детелинов.