fallback

Кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава

Има цялата подкрепа на кабинета и президента, за да се представи добре, обяви премиерът Бойко Борисов

13.09.2016 | 13:06 Автор: Луиза Божинова

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава, поне до 25 септември. Тогава е последното гласуване преди тези с цветни бюлетини, което пък е знак, че изборите за поста на генерален секретар на организацията са във финалната си фаза.

"Полагаме огромни усилия и ще полагаме огромни усилия", подчерта той във връзка с избора на правителството.

Премиерът обаче обяви, че е поканил Бокова на заседанието на правителството днес, но тя му отказала с мотива, че има по-важна работа. Борисов коментира преди началото на заседанието, че това не му е направило добро впечатление, защото и той има важни задачи днес и утре.

Той напомни пред журналистите, че правителството на Пламен Орешарски номинира Бокова в последните си дни.

"Като толерантно правителство, което се опитва навсякъде да има приемственост, потвърдихме с официален документ", посочи той.

По думите му, до всички крале и президенти, до премиери и външни министри, е имало писма за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова.

"Не приемам, че е била по-късно издигната, напротив", подчерта Бойко Борисов, според когото това е най-ранно издигнатият кандидат. "Защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг", допълни той и подчерта, че е атакуван, но не влиза в "игри".

Дни наред новината за това дали еврокомисарят Кристалина Георгиева ще заеме мястото на Ирина Бокова в битката за поста генерален секретар на ООН обхождаше медийното пространство, без да имаше официален източник, който да потвърди дали това е факт, кога, кой и защо е предприел подобен ход.

Преди дни се заговори, че договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица.

Впоследствие Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало.

Външният министър Даниел Митов пък коментира, че спекулациите по оста Германия – Русия са тръгнали от медийната среда.

"По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за нашата кандидатура за смяна, за подкрепа или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решения на трети държави. Благодарим за адекватната реакция на Русия и Германия", каза Митов.

Той добави, че никой не проявява пристрастия към един или друг кандидат и има още време до избора. Ние, разбира се, в течение на кампанията ще вземем своите решения", допълни дипломат №1.

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че не бива да има спекулации за сметка на България.

"Дори спекулата, че трябва да е жена от Източна Европа – това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава", коментира и премиерът.

Бойко Борисов пожела успех на Бокова на 26 септември и отново увери, че тя има цялата подкрепа на кабинета и президента, за да се представи добре, дори ще има "прием в нейна чест".

fallback
Още от България
fallback