Кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава

Има цялата подкрепа на кабинета и президента, за да се представи добре, обяви премиерът Бойко Борисов

13.09.2016 | 13:06 Редактор: Луиза Божинова
Кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава, поне до 25 септември. Тогава е последното гласуване преди тези с цветни бюлетини, което пък е знак, че изборите за поста на генерален секретар на организацията са във финалната си фаза.

"Полагаме огромни усилия и ще полагаме огромни усилия", подчерта той във връзка с избора на правителството.

Премиерът обаче обяви, че е поканил Бокова на заседанието на правителството днес, но тя му отказала с мотива, че има по-важна работа. Борисов коментира преди началото на заседанието, че това не му е направило добро впечатление, защото и той има важни задачи днес и утре.

Той напомни пред журналистите, че правителството на Пламен Орешарски номинира Бокова в последните си дни.

"Като толерантно правителство, което се опитва навсякъде да има приемственост, потвърдихме с официален документ", посочи той.

По думите му, до всички крале и президенти, до премиери и външни министри, е имало писма за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова.

"Не приемам, че е била по-късно издигната, напротив", подчерта Бойко Борисов, според когото това е най-ранно издигнатият кандидат. "Защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг", допълни той и подчерта, че е атакуван, но не влиза в "игри".

Дни наред новината за това дали еврокомисарят Кристалина Георгиева ще заеме мястото на Ирина Бокова в битката за поста генерален секретар на ООН обхождаше медийното пространство, без да имаше официален източник, който да потвърди дали това е факт, кога, кой и защо е предприел подобен ход.

Преди дни се заговори, че договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица.

Впоследствие Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало.

Външният министър Даниел Митов пък коментира, че спекулациите по оста Германия – Русия са тръгнали от медийната среда.

"По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за нашата кандидатура за смяна, за подкрепа или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решения на трети държави. Благодарим за адекватната реакция на Русия и Германия", каза Митов.

Той добави, че никой не проявява пристрастия към един или друг кандидат и има още време до избора. Ние, разбира се, в течение на кампанията ще вземем своите решения", допълни дипломат №1.

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че не бива да има спекулации за сметка на България.

"Дори спекулата, че трябва да е жена от Източна Европа – това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава", коментира и премиерът.

Бойко Борисов пожела успех на Бокова на 26 септември и отново увери, че тя има цялата подкрепа на кабинета и президента, за да се представи добре, дори ще има "прием в нейна чест".