Над 100 души се борят с огнената стихия край Харманли

Остава бедственото положение в Общината

23.08.2016 | 12:56 Редактор: Ирина Георгиева
Над 100 души се борят с огнената стихия край Харманли

С огнената стихия край Харманли продължават да се борят над сто пожарникари, военни, полицаи, горски, лесничеи, общински служители и десетки доброволци. На мястото от рано сутринта е и кризисният щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев. 

За броени часове вчера бяха погълнати над 3000 декара площ. Повече от половината са борова и широколистна гора.

Околността на село Остър камък са превърнати в пепелище. През нощта пламъците не стихнаха и въпреки ниските температури, пожарът продължава да гори и сега. 

В момента противопожарните екипи работят на фронт от 3 км между селата Остър камък и Иваново. Пряка опасност за населението няма. Снощи от пламъците бяха спасени вила в боров масив и ферма. Собствениците на двата обекта са в безопасност. 

"Главната цел бе да опазим населението и успяхме, въпреки огромния фронт на пожара и невижданите пламъци", коментира областният управител на Хасково Станислав Дечев. 

Остава бедственото положение в община Харманли. Прогнозите на огнеборците са до края на деня пожарът да бъде овладян и приключен. 

Това е поредният мащабен пожар на територията на област Хасково за това лято. Все още не са изчислени щетите, които са нанесени на горския фонд, на общината, на стопаните и на природата.