Рокери отново протестираха: Настояват за уволнение или оставка на съдия Николова

Именно тя даде възможност на обвинен в двойно убийство на мотористи да се укрие

18.08.2016 | 22:24 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

За пореден път мотористи се събраха пред сградата на Съдебната палата в София с настояване за оставката или уволнението на съдията от Софийския окръжен съд Недялка Николова, пише БНР. Именно тя пусна под домашен арест турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази семейството мотористи. Малко след като излезе от ареста, Бекташ изчезна и в момента се издирва с европейска заповед за арест.

Недоволните мотористи бяха паркирали двете страни на Съдебната палата, плътно до тротоара на булеварда, за да не пречат на движението.

Под звуците на гайда, мотористите, които, въпреки дъжда, заеха цялото пространство пред Съдебната палата, хвърлиха ключа от веригата, която на оградата пред сградата. Преди това разпънаха плакат с надпис :"Съдът е затворен за ремонт", а над който бяха наредили каските си със залепената на тях снимка на загиналите.

Според тях основната отговорност за поредният беглец от правосъдието е на съдия Николова. От днес, те настояват и за истинска съдебна реформа и за промени в Закона движение по  пътищата. 

"Обичай Ближният, колкото обичаш себе си. Спри агресията на пътя. Започни от себе си", пише на листовка, създадена от тях.

Въпреки че протестът беше шумен заради синхронно форсиране на моторните двигатели, той премина мирно.

"Ако лицето си седеше в ареста на Г. М. Димитров, нямаше да има протести, нямаше да има проблеми. Делото щеше да си върви", заяви пред БНР един от организаторите на протеста Сергей Ценков. 

От името на законодателя депутатът Настимир Ананиев - председател на Транспортната комисия - обеща активен отговор на исканията на мотористите още в началото на лятната сесия. Той обаче, ги призова да бъдат по-конкретни. "Ако има законови инициативи, които те искат да предложат, нека да го направят", каза Ананиев.  

Без да изпадат в детайли за следващите си прояви, мотористите обещаха по една всяка седмица. Смятат следващият им протест да е пред сградата на Министерския съвет.

Освен в София, протести на мотористи със същите искания е имало и в други градове на страната, отново пред съдебните палати.