Лиляна Павлова иска по- високи санкции за незалепени винетки

Тя предлага глобите да се налагат на момента

17.08.2016 | 17:25
Лиляна Павлова иска по- високи санкции за незалепени винетки

По-високи глоби за незалепени винетки, които да се налагат на момента, поиска министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя коментира това пред журналисти в Министерския съвет, след като проверки показаха, че турските гастарбайтери си препредават стикерите.

При проверки са хванати към 500 автомобила с незалепени докрай стикери или коли с винетни стикери в жабката, разясни министърът.

"Излязат ли от България, няма как да съберем глобата“, допълни се тя.

Масираните проверки били пет дни били на магистрала „Тракия“, но екипите ще бъдат преместени на ГКПП "Капитан Андреево“. 

Още по темата
Работната група за тол системата ще действа до 20 декември
До септември тръгва търгът за участъка Белокопитово – Търговище от АМ „Хемус“

Павлова коментира още, че в голяма степен българските коли се движат с годишни стикери, които са по-изгодни, но гастарбайтерите, които доскоро си купували седмични стикери, вече са се ориентирали към месечни заради цената.

Въвеждането на смесената система с електронна винетка и тол такса ще позволи недобросъвестният водач да бъде глобяван веднага, обясни тя.

Министърът очаква  през септември ръст на продадените винетки, защото тогава има два пъти по четири почивни дни и  традиционно българите пътуват повече.

4,5 млн. винетни стикери са продадени към август. Ръстът в сравнение с миналата година е 150 хил. броя въпреки увеличената цена, коментира министърът.

Павлова отчете, че са повече и стикерите за инвалиди - 210 хил. автомобила се движат с такива.

С увеличената цена към днешна дата постъпленията в хазната са почти 280 млн. лева, като до края на годината се очаква да достигнат 300 млн. лв. Допълнителните 100 млн. лева ще бъдат инвестирани в пътищата в Северна и Северозападна България, напомни тя.

Четете още по темата в Investor.bg