Чака се ръст на продадените винетки през септември

Павлова иска по-високи глоби за незалепени винетки, турските гастарбайтери си препредават стикерите

17.08.2016 | 12:25 Редактор: Анисия Иванова
Чака се ръст на продадените винетки през септември

Ръст на броя на продадените винетки през септември очаква регионалният министър Лиляна Павлова. Тя напомни, че през месеца има на два пъти по четири почивни дни, когато традиционно българите пътуват повече.

4.5 млн. винетни стикери са продадени към август. Ръстът в сравнение с миналата година е 150 хил. броя въпреки увеличената цена, коментира министърът пред журналисти в МС.

Павлова отчете, че са повече и стикерите за инвалиди - 210 хил. автомобила се движат с такива. При старата цена на винетките средногодишните приходи са били около 200 млн. лв.

С увеличената цена към днешна дата постъпленията в хазната са почти 280 млн. лева, като до края на годината се очаква да достигнат 300 млн. лв. Допълнителните 100 млн. лева ще бъдат инвестирани в пътищата в Северна и Северозападна България, напомни министърът.

Павлова се обяви за по-високи глоби за незалепени винетки, които да могат да се налагат в момента, след като проверки показаха, че турските гастарбайтери си препредават стикерите, съобщи Dnes.bg

"Излязат ли от България, няма как да съберем глобата,“ аргументира се тя. По думите й в голяма степен българските коли се движат с годишни винетни стикери, които са по-изгодни, но гастарбайтерите, които доскоро си купували седмични стикери, вече са се ориентирали към месечни, също заради цената.

Въвеждането на смесената система с електронна винетка и тол такса ще позволи недобросъвестният водач да бъде глобяван веднага, защото тя представлява сателитно следене, от данните на което става видно дали винетката или таксата е платена.

"При проверките са установени към 500 автомобила с незалепени докрай стикери, с буквално хвърчащи, веещи се стикери или такива, които са били с винетни стикери в жабката“, разясни министърът.

Проверката на АМ „Тракия“ беше 5 дни и екипите ще бъдат преместени на ГКПП "Капитан Андреево“, защото една част от транзитния тежкотоварен трафик не стига до София.

Днес със свое решение правителството удължи до 20 декември 2016 г. срока на работната група, която изготвя законодателни промени за функционирането на тол системата. Това се налага, тъй като дейността на работната група е в зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на системата.

Тя ще важи за пътищата първи и втори клас и за една част от третокласните – по които се движат камионите.
Министърът обясни, че поне 3500 км от третокласните пътища ще бъдат безплатни за леките коли и забранени за ТИР-ове и камиони. Павлова изрази надежда след въвеждането на тол системата приходите в бюджета да се повишат поне двойно.