Заради градушките реколтите в Сливенско са лоши

30% от добива на праскови не става за консумация

17.08.2016 | 16:41
Заради градушките реколтите в Сливенско са лоши

В района на Сливен тази година 30 процента от реколтата от праскови е с лошо качество заради проливните дъждове и градушки. Това заявиха от регионалното сдружение "Българска праскова“. 

Положението тази година не е розово - така определи ситуацията с прасковената реколта Председателят на сдружението Коста Петров каза, че ситуацията с прасковената реколта никак "не е розова".

С около 20 процента по-нисък от миналогодишния е общият обем на продукцията в сливенската Долина на прасковите.

От неколкократно падналата градушка най-сериозно са пострадали насажденията в кв. „Речица“ - Сливен и селата Злати войвода, Гергевец и Самуилово, където на места щетите са от порядъка на 80 процента от насажденията в градините. По тази причина е свито и търсенето на праскови за износ. 

Цените са същите като миналата година - от 0,50 лева до 1 лев за килограм десертни, 0,65 лева за килограм компотни и 0,15-0,20 лева за ударения от градушка плод, който се преработва за сокове и нектари. 

Най-добра е реколтата от компотни праскови, която се прибира в момента - около 2 тона от декар. 

Дано подпомагането на сектора от държавата продължи, надяват се сливенските производители, които вече получават подкрепа за реализиран качествен плод от 250 кг от дка.