Продължава измирането на делфини по Черноморието ни

От МОСВ заявиха, че проблемите най-често са свързани с болест и неправомерен улов, но екозащитниците са на друго мнение

17.08.2016 | 15:00 Редактор: Ирина Георгиева
Продължава измирането на делфини по Черноморието ни

Продължава проблемът с измирането на делфини в българската акватория на Черно море. От министерството на околната среда и водите заявиха, че проблемите най-често са свързани с болест и неправомерен улов, но екозащитниците са на друго мнение.

Преди дни туристи опитали да спасят сами бедстващ делфин на плажа в Ахтопол, но без успех. В последствие морето изхвърлило животното мъртво. Плажуващите се обърнали за съдействие към Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал". 

"Вече беше 19:30 часа и както знаем по това време държавните институции спат дълбоко. Не, че през другото време не спят"

След като пристигнал Русев направил снимки и оглед на делфина. Заради притежанието на разрешително, издадено миналата година -  Русев съхранил трупа във фризер, за да се извърши аутопсия  от румънския специалист Раз Ван Попеско. 

"Това позволително ни позволява да вземем този труп на делфин и ако той е подходящ за научни изследвания, да го изследваме. Почти сме сигурни какво се е случило с този делфин и какво става въобще с всички тези умрели делфини в нашето море", заяви Русев.

Дни по-късно той получил писмо от Регионални инспекторат по околната среда и водите в Бургас – намерил ли е мъртъв делфин и как се е разпоредил с него. Подозренията на Русев обаче са, че целта е една – да се отнеме разрешителното. 

"Това сега да ми се изпраща писмо е някакво симулиране на дейност или другият вариант е да се каже, че не сме направили нещо определено и да отнемат това разрешително."Ще ви вържем ръцете, защото не сте удобни", смята той.

Той е категоричен, че инситуциите бездействат

"Един фризер струва няколкостотин лева. Това министерство в продължение на една година не успя да отдели няколкостотин лева, да си купи техен фризер, да го постави и да се знае, че там има фризер", посочи Русев

"Не смятам, че наличието на фризери е проблемът. Учените са извършвали изследвания – не само в България и в целия свят. Причините за смъртта биха могли да бъдат, както заболявания, естествена смърт, така и нерегламентиран улов на риба", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"За това бездействие на тези институции, сега можеше тези делфинчета, които сега излизат мъртви да са живи. За съжалението това престъпно действие на тези институции продължава. И в момента продължава", смята Русев.

За това и Русев е категоричен, че ще поискат нова среща с премиера Борисов.