Нашенци съдят паяка, защо им вдига автомобилите незаконно

Статистика сочи, че около 100 души годишно подават жалби

15.08.2016 | 22:25
Нашенци съдят паяка, защо им вдига автомобилите незаконно

Около 100 души годишно съдят паяка за това, че е вдигнал автомобила им незаконно, сочи проучване на "Монитор“. 

Шофьори, подават искове в териториалните административни съдилища, защото са убедени, че незаконно са вдигнали колите им до наказателен паркинг.

Недоволствените им писма са или срещу полицаи, или срещу общински служители, които са наредили вдигането на превозните средства.

Данни показват, че през последните 5 години Върховният административен съд -
ВАС е разгледал 123 дела с подобни казуси.

Полицейската дирекция е осъдена в 7 от случаите, защото нейн служител е разпоредил преместването на автомобил, в 6 случая са осъдени общини по същата причина. 

В други 2 случая са осъдени стопани на пътища, които са наредили репатриране на пътно превозно средство неправномерно.

Съществуват и 5 ситуации на осъдени шофьори. В тези случаи съдът е преценил, че жалващият се водач губи спора и трябва да заплати разходите за адвокатския хонорар, даден от ответната страна.

Сумата варира от 15 до над 1000 лв., като най-често се движат от 200 до 500 лв., в зависимост от иска и от решението на съда.

Осъдените поделения на МВР заради неправомерно вдигната кола от "паяк“ трябва да платят общо около 2100 лв., общините – общо около 2500 лв., шофьорите – общо около 1400 лв., а стопаните на пътища – общо 1000 лв. В останалите случаи ВАС или е потвърдил решението на регионалните административни съдилища без да присъжда обезщетение, или е върнал делото там за разглеждане от друг състав на съда или с указание за продължаване на производството в определена част. В болшинството случаи ВАС отхвърля жалбите срещу репатриране на коли.