Умряла риба в река Караагач стресна рибарите

Причината е заблатена вода

15.08.2016 | 14:13 Редактор: Луиза Божинова
Умряла риба в река Караагач стресна рибарите

Река Караагач край Китен буквално е побеляла от мъртва риба, а миризмата е неописуема.

По думите на рибарите причината за смъртта на рибата са отпадъчните води, които се заустват в реката. Капацитетът на пречиствателната станция вече не е достатъчен да поеме всички мръсни води от нарасналата хотелска база.

"Искам да покажете на зрителите ръкава, в който пречиствателната станция си изхвърля мръсотиите и че няма живот и ръкава, в който кипи живота. От лявата ми страна е прекрасна реката, кристално чиста, докато тука е пълно мъртвило", обясни в ефир Димчо Ганев, рибар.

От екоинспекцията в Бургас вече са взели проби от водата.

"На първо четене казаха, че рибата си измира от липса на кислород. В момента, в който зададох въпроса от какво може да се появи тази липса на кислород те казаха от застояла вода", казва рибарят Доброслав Добрев. 

От ВиК Бургас заявиха, че отпадъчните води се заустват в реката от 30 години, но до сега е нямало такъв проблем. Причината за мъртвата риба е заблатената вода, в която няма кислород и гнилостните процеси, които за започнали там.

"Аз не твърдя, че се изхвърлят химикали, които са отровили рибата, но според мене тези химикали по някакъв начин отнемат кислорода в този водоем", заяви Добрев.

Рибарите предупреждават, че при първият голям дъжд устието на реката ще се отпуши и ще се стигне до еко бедствие. 

"Дойдат ли дъждовете тази риба отива в морето…  реката си пробива и няма къде другаде да отиде освен в морето. И тогава сбогом плаж , сбогом туристи", казва Ганев.

От какво е измряла рибата ще стане ясно до дни,  когато ще излязат лабораторните анализи на водата.