Предвиждат се мерки за защита на делфините

Вариант е рибарските мрежи да бъдат оборудвани с акустични устройства, за да не се задушават бозайниците в тях, посочи министър Десислава Танева

21.07.2016 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
Предвиждат се мерки за защита на делфините

21 мъртви делфина бяха намерени през последните почивни дни. Днес по време на среща между премиера Бойко Борисов, министри и еколози бяха предвидени мерки за защита на бозайниците.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че се съставя инструкция за координация в действията на институциите при откриване на труп на защитено животно.

"Насилствените действия, евентуално върху защитени видове са наказуеми по смисъла на Закона. Наказателният кодекс предвижда наказание и затвор, включително до 5 години", добави тя.

Предвижда се от следващата седмица да бъде забранен риболова в районите с популация на делфини, както и още други ограничения, коментира и земеделският министър Десислава Танева.

"Предвиждаме възможност, дори и задължение мрежите да бъдат оборудвани дори с акустични устройства и има такъв проект, реализиран в Балчик и ефектът от него е положителен по повод на това малки делфинчета да не бъдат задушавани в рибарските мрежи, а да получават сигнали и да ги избягват", обясни министър Танева.

"Надявам се, че в близките дни и близките седмици няма да има нито едно мъртво делфинче по нашите брегове и наистина това да се случи", посочи и Атанас Русев от сдружението "Да запазим Корал" .

Чуйте: