С 10% повече студенти заминават за Холандия

Защо българските първокурсници избират страната на лалетата?

08.08.2016 | 11:43 Редактор: Кристина Михайлова
С 10% повече студенти заминават за Холандия

Холандия. Страната на вятърните мелници, дървените обувки и лалетата. Почти три пъти по-малка по площ от България, но с двойно по-голямо население. Което тази година ще се увеличи с още 850 души. Това е броят на българските студенти, които след броени дни заминават там, за да започнат висшето си образование. Привлекателната академична база, облекчените финансови условия и гъвкавата образователната система са водещи причини младежите да избират Холандия, убедена е и студентката Ива Кирилова.

Дания също има много почитатели. Образованието е безплатно,  а стандартът на живот е висок. Константин Петров отива в "най-щастливата държава в Европа", за да учи иновативната инженерна специалност - мехатроника. Сестра му и брат му също живеят там и се надява да му бъде по-лесно. Основното предимство на образованието в чужбина е не само практичността, но и връзката му с бизнеса, категорични са и специалистите.Първокурсниците казват, че един ден биха се върнали в България, но само срещу добри финансови условия.

Около 2000 хиляди първокурсници ще напуснат България, за да учат във Великобритания, Холандия или Дания, където се надяват на по-добро бъдеще...

Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова.