Човешката дейност - причина за над 99% от пожарите

Хората трябва да знаят как възникват огнените стихии и до каква опасност водят те, коментира старши комисар Красимир Шотаров

06.08.2016 | 16:39 Редактор: Ирина Георгиева
Човешката дейност - причина за над 99% от пожарите

Човешката дейност е причината за над 99% от пожарите. Това каза директорът на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Красимир Шотаров за "Фокус".

През последните седмици сме свидетели на голям брой пожари. За всички нарушители се предприемат определени мерки, обясни ст. комисар Шотаров. Според него от огромно значение е превенцията.

"По отношение на спектъра от санкции, те са в няколко направления. Когато се знае кой е извършителят, може да му бъде съставена административно-наказателна санкция до 500 лева. Ако човекът, който е причинил пожара, е собственик на земята, му се спира субсидията, която трябва да получи за нея. Ако пожарът е причинил огромни щети и е довел до човешки жертви, то тогава може да му бъде търсена и наказателна отговорност”, уточни ст. комисар Шотаров. 

Въпреки че наказанията са сериозни и имат добра възпитателна роля, проблемите идват от ниската разкриваемост на извършителите на пожари.

"Разкриването на извършителите е трудно, тъй като са нужни неоспорими доказателства, че даденото лице е предизвикало самото запалване. Трябва да продължим да работим по отношение на разкриването на извършителите, тъй като там е едно от слабите места, а именно това да стигнем до хората, които причиняват пожарите. Няма доказани умишлени пожари от тези станали в последните дни. Голямата част от тях са поради небрежни действия от страна на хората, поради невнимание и ред други причини", коментира още експертът.

Хората трябва да знаят как възникват огнените стихии и до каква опасност водят те, посочи ст. комисар Шотаров. Според него прилагането на тези две мерки би довело до намаляването на пожарите.