Манолова ще води битката с Топлофикация до край

Ако не успея да се справя с помощта на българските институции, ще поиска подкрепа от ЕК, подчерта омбудсманът

28.07.2016 | 12:10
 Манолова ще води битката с Топлофикация до край

"Готова съм да поискам подкрепа от ЕК за най-трудната ми битка с Топлофикация", каза омбудсманът Мая Манолова на пресконференция.

"Започнах да прилагам и правото на косвена законодателна инициатива, на което има правото омбудсманът. Изготвих предложения по бюджета на НЗОК, Закона за здравното осигуряване, Закона за равнопоставеност между половете и др. Участвам активно в работата на парламентарните комисии, както и на КЕВР. Изготвих 3 специални доклада - състояние на затвори и психиатрии, Топлофикация и детските интернати", допълни Манолова. 

"Успешно, заедно с граждански организации реализирахме важни национални кампании и инициативи. "Великден за баба и дядо" - събрахме над 1 млн. лв., за да подкрепим пенсионерите. Със следващата кампания "Великден за всеки" надградихме тази с кампанията за отпадане на ДДС за дарените храните. Това ще направи дарителството ежедневна дейност", посочи Манолова.
 
"Започнах и реализирах кампания срещу частното правосъдие, срещу злоупотребите на частните арбитражни съдилища. Внесох предложения за промени в три закона", обясни омбудсманът.

По отношение на борбата й с Топлофикация Манолова заяви, че това е "най-трудната ми битка. Много сериозни интереси, зависимости, пари. Упражних всичките си правомощия". 

"Не съм се отказала, тази битка ще я водя до край. Ще започна с нова сила от новия отоплителен сезон, ще се обърна към СОС. Ще настоявам СОС, който е собственик на столичната Топлофикация да наложи правила, които да не защитават само монополиста, а и столичани", допълни народният представител. 

"Ще предложим текстове, които да забранят на Топлофикация да рекетират столичани. Ще поискам среща и с евродепутатите от всички светове", заяви Манолова като допълни, че ако не успее да се справи с помощта на българските институции ще поиска подкрепа от ЕК. 

Омбудсманът припомни и започналата наскоро кампания за намаляване на екотаксите. 

"Това са далавери за 60 млн.лв.", уточни тя.
 
Манолова каза, че е поела ангажимент да работи с гражданските организации.

"Партнираме с над 100 браншови организации в защита на потребителите, деца и др. Тези, които протестираха срещу избирането ми за омбудсман преди 1 година, сега са ми партньори", посочи тя.

Омбудманът припомни и обещанието си, че няма да злоупотребява с правомощието си да сезира КС, като уточни, че го е сезирала само 3 пъти.