Топлофикация е завела 5 хил. дела срещу длъжници

Омбудсманът е сезирал Конституционния съд за юрисконсултските такси на дружеството

24.06.2016 | 07:35
Топлофикация е завела 5 хил. дела срещу длъжници

5 хил. дела е завела "Топлофикация София" срещу граждани, които имат задължения към енергийното дружество. Това заяви омбудсманът Мая Манолова при  обсъждане на мерки за подобряване на услугата на дружеството.

Тя каза, че при нея са постъпили 550 жалби от потребители, а през миналата година броят им е бил 382. Манолова обясни, че дружеството продължава да събира печалба от 300 лв. за всеки съдебен процес. 

В сумата са включени и паразитни разходи, които още повече повишават дължимата сума от гражданите. Ако даден човек дължи 100 лв., сумата скача до 1483 лв., ако клиентът реши да възрази.

Омбудсманът е сезирал Конституционния съд за юрисконсултските такси. Тя е подала сигнал и към ресорните еврокомисари, отговарящи за добри практики в топлоснабдяването.

На заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което се очаква да е следващата седмица,  дружеството ще разгледа промени за възнагражденията на юрисконсултите, съобщи Иван Иванов, шеф на КЕВР. 

По думите му законът позволява подобни такси и трябва да се изчака решение на КС. Дотогава размерът на възнагражденията може да се намали с решение на Столичния общински съвет, обясни още Иванов. Манолова обаче заяви, че хората плащат три пъти на "Топлофикация", за да ги съди.