До края на седмицата ще бъде ясна съдбата на ДОСТ

Предстои Върховният съд окончателно да реши въпроса с регистрацията на партията

25.07.2016 | 16:17
До края на седмицата ще бъде ясна съдбата на ДОСТ

До края на седмицата Върховният касационен съд ще произнесе окончателно решението си за регистрацията на партия ДОСТ на Лютви Местан. Припомняме, че той обжалваше решението на Софийския градски съд, който отказа да регистрира организацията. 

Касационната прокуратура съобщи, че жалбата е основателна и решението на Софийския градски съд бе обявено за нищожно. 

Местан посочи пред съдебния колектив, че ДОСТ е национална партия, която ще проповядва либерална демокрация и приема всички българи, независимо от етническия им произход, а над 20% от учредителите са етнически българи християни. 

Съдът охвърли по- ранното искане на прокуратурата за отлагане на делото, с цел събиране на допълнителни доказателства.  

Прокуратурата смята, че деклараторите, които са заявили желание да станат учредители, не са декларирали, че имат българско гражданство. 

На приложените декларации липсвали и дати. По време на изказването си в съдебната зала Местан беше категоричен, че изискванията на закона в количествени параметри са покрити в пъти, при условие че декларациите, в които са констатирани пропуски са над 260. 

След края на заседанието лидерът на ДОСТ отказа коментар с мотива, че е дал писмено заявление в прокуратурата, че няма да прави изявления до окончателното решение на съда: 

"Няма да правя коментари, преди да чуем решението на съда. Съдът и без това е обект на много силни атаки от най-различни фактори, да го оставим да си свърши спокойно работата. Писменото ми заявление остава в сила", обясни той