Бутат незаконни постройки в "Столипиново"

Собствениците на терена искали от ромите наем, те обаче не искали да плащат

13.07.2016 | 16:16 Редактор: Луиза Божинова
Бутат незаконни постройки в

Мащабна акция за събарянето на незаконни къщи в "Столипиново" започна тази сутрин. Акцията предизвика напрежение в пловдивския квартал. Ромите се опитаха да спрат багерите, но полицията им попречи. Освен жилищни постройки, със заповед на РДНСК се събарят и незаконни гаражи и павилиони.

"Искаме да изкупуваме мястото, но никой не ни обръща внимание. Имаме и бременна жена и две деца", оплака се Ахмед, който живее в една от съборените постройки.

Десетки полицаи охраняваха влизането на багерите в "Столипиново". Опити за разчистване на терена от 70 декара се правят през последните 8 години, но без успех заради административни пречки. Собствениците на терена искали от ромите наем, те обаче не искали да плащат. Така се стигна до събаряне на незаконните къщи.

"Няма да правя ново, гроб ще си направя с децата, като трябва ще умират, никакъв друг избор нямам", ревяща каза ромка от гетото.

Обитателите на имотите твърдяха, че не са били уведомени за акцията, но предварително бяха свалили дограмата и изнесли мебелите от къщите си.

"А когато има изборите какво правим – дават кюфтета и бири, да се настанят в съвета", оплака се гласоподавател от махалата.

От Община Пловдив се ангажираха да осигурят общински жилища на хората, които отговарят на критериите.

"Техниката е наета от РДНСК, имаме възлагателно писмо от тях, ако има имущество, което не е изнесено, ще бъде описано от нашите експерти", заяви кметът на район "Източен" Николай Чунчуков.

Предстои събарянето на още незаконни къщи, магазини и гаражи на територията на най-голямата ромска махала у нас.