Ромите в Гърмен не искат временни жилища от общината

Декларация за социално и имотно състояние, както и за временно жилище не е подадена от нито един жител на кв. Кремиковци

31.08.2015 | 16:55 Редактор: Ирина Георгиева
Ромите в Гърмен не искат временни жилища от общината

Декларация за социално и имотно състояние, както и за временно жилище не е подадена от нито един жител на кв."Кремиковци" в Гърмен. Попълването на такива декларации бе едно от решенията на Общинския съвет от края на юли, за да може да продължи  принудителното премахване на незаконните къщи. Крайният срок е 31 август, съобщи БНР.

След предупредителното писмо на Европейския съд по правата на човека в Страсбург държавата задължи местната власт да намери бързо решение на проблема с осигуряване на временни жилища за ромските семейства, чиито 125 къщи трябва да бъдат съборени.

На извънредно заседание в края на юли местните законодатели не успяха да съберат необходимите гласове за предоставяне на бившата училищна сграда в село Осиково за настаняване на ромските семейства и затова се взе решение общината да наеме къщи, които да предостави на останалите без дом деца и техните родители. 

Повечето от жителите на квартала обаче бяха категорични в нежеланието си да напуснат махалата и общността.

Заради това институциите предоставиха на семействата декларации, в които трябваше да  попълнят информация за социалния си статус, имотното си състояние, както и да отговорят на въпросите могат ли  да си закупят парцелите, върху които да изградят законни къщи, и дали биха приели да бъдат настанени временно в други жилища.