Съборени са десетки незаконни постройки в Максуда, Варна

Първата сграда беше бутната точно в 9:13 часа

20.08.2015 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
Съборени са десетки незаконни постройки в Максуда, Варна

Съборени са десетки незаконни постройки в Максуда, Варна. Точно в 9,13 багерите бутнаха първата от 58-те постройки, предвидени за събаряне на 20 август.

Присъствието на полиция и жандармерия около постройките беше засилено. Голяма част от ромите изнесоха доброволно покъщнината си, но имаше и недоволни. Те твърдят, че няма къде да отидат, след като от години са в квартала, съобщи агенция "Черно море".

Кметът на район "Младост" Христо Христов, който наблюдава акцията по събарянето, ги посъветва да се върнат по родните си места. Той допълни, че общинската администрация изпълнява законодателството, премахвайки незаконните строежи. 

В къщите живеят около 500 души. За 40 деца са осигурени места за настаняване в социални заведения, но родителите и настойниците им досега не са изявли желание да се възползват от възможността, каза още Христов.

Заповедите са издадени на основание чл.225а, ал.1 от ЗУТ във връзка с чл.223, ал.1, т.8 от ЗУТ и предоставени правомощия съгласно Заповед №1397/07.05.2014 г. на Кмета на Община Варна. Уведомени са всички заинтересовани лица, нито едно от тях не е обжалвало в законно установения срок  и са влезли в сила. Последващите действия са в изпълнение на Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна.

/Снимка: Агенция "Черно море"/