76% от българите не са чели Конституцията

Тенденцията се запазва относително непроменена за последните 25 години

11.07.2016 | 13:36 Редактор: Луиза Божинова
76% от българите не са чели Конституцията

76% от българите не са чели Конституцията, а близо 60% от тях не са наясно със своите граждански права. Това съобщи зам.-ръководителят на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Теодора Ангелова, цитирана от "Фокус". Ангелова се позовава на изследване, което е проведено през май 2016 година и включва 1000 пълнолетни български граждани от 86 населени места. Данните от проучването показват, че половината от анкетираните не знаят и кога е приета действащата Конституция.

По думите на Ангелова тенденцията на българите, които не са чели основния закон се запазва относително непроменена за последните 25 години. 

"29% от пълнолетните български граждани смятат, че са необходими нови промени в Конституцията. Тази позиция се споделя по-често от хора между 30 и 50 години, които са високо образовани. Близо половината от запознатите с Конституцията са на мнение, че са необходими нови промени. Едва 9% от участниците в изследването смятат, че не са необходими промени в основния закон, а 18% искат изцяло нов такъв", обясни Ангелова по време на Националната конференция на тема "25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права."