Кунева: Няма ли учители - няма нация, няма и образование

Имаме рядък шанс да финансираме науката и иновациите, посочи просветният министър

09.07.2016 | 16:46 Редактор: Тодор Петров
Кунева: Няма ли учители - няма нация, няма и образование

"Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми. Няма ли учители - няма нация, няма и образование", обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на среща с ректора проф. д.и.н. Георги Колев и представители на ръководството на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

"В момента за образование у нас вече има 1,5 милиарда лева по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". България изоставаше във финансирането и на науката, и на иновации и сега имаме рядък шанс да финансираме тези ключови политики", отбеляза Кунева.

По-късно тя посочи още, че се обсъждат нови по-късни дати за провеждането на националното външно оценяване. "Съгласно новия закон НВО ще се провежда на други по-късни дати отколкото сега - около 15-20 юни за учениците след 7-ми клас и края на май- началото на юни след 4-ти клас, за да се спази изискването на новия училищен закон оценяванията да се проведат до две седмици преди приключване на учебната година", обясни Кунева.

"Осигурихме стипендии за педагогическите специалности като приоритетни. Без студенти по тези специалности настъпва проблем за държавата и затова искаме студентите да разчитат на такъв тип подкрепа през цялото си следване. Педагогическите специалности са с ниска издръжка и затова със Съвета на ректорите водим разговори в тази посока", каза още министър Кунева.