Ученици ще оценяват работата на министър Кунева през следващата година

05.07.2016 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
Ученици ще оценяват работата на министър Кунева през следващата година

По време на провелата се днес Кръгла маса на тема „Образованието като фактор за националната сигурност” ученици от 9-ти клас на 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев” връчиха бележник на министъра на образованието Меглена Кунева, като акцентираха върху очакванията им към Министерство на образованието и науката и в частност към образователния министър.

Сред изброените 10 учебни предмети-цели бяха: Държавни образователни стандарти, Креативно мислене, Мотивационни умения, Работа с ученическите парламенти, Развитие на дуалното образование, Етичен кодекс, Комуникационни умения, Въведение в световното образование (сравнително образование), Дистанционна форма на обучение за 11-ти и 12-ти клас, Повече ваканции.

Бизнесът настоява за активиране на дуалното образование

Участие в Кръглата маса взеха още Светлан Данев, управител на ИНТЕГРАЛ – образователни програми, който сподели, че кариерното ориентиране трябва да започне още в 7. клас.

Той се обърна към присъстващите в залата ученици с думите: „Скъпи деца, ваше право е да поискате от образованието да бъде интересно”.

Необходима промяна в Кодекса на труда и Закона за социалното осигуряване, които в този си вид не дават възможност за прилагане на дуалното образование от страна на бизнеса към настоящия момент, тъй като могат да се наемат на работа или стаж лица над 16 годишна възраст.

„Необходимо е съгласуване на Закона за училищното образование и работата на МОН в тази посока с останалите министерства и институции” – допълни г-н Данев.