Плевнелиев: Народът на Левски и Ботев не трябва да е пример за корупция

Българската енергетика е най-тежко поразеният сектор от нея, смята президентът

04.07.2016 | 12:18 Редактор: Анисия Иванова
Плевнелиев: Народът на Левски и Ботев не трябва да е пример за корупция

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа, каза президентът Росен Плевнелиев на форум, на който бе представен доклад на Центъра за изследване на демокрацията за нивото на корупция у нас.

"Пътят е ясен – създаване на обществена нетърпимост към корупцията чрез укрепването на гражданското общество, върховенство на закона, прозрачност и ясни механизми за обществен контрол, ефективност при взаимодействието в институции и морал”, посочи Плевнелиев.

Не трябва да се заблуждаваме, че проблемът с корупцията ще бъде разрешен с лекота, каза той и допълни, че „корупцията е болка на съвремието - виждаме я във всички държави от ЕС, виждаме я и в глобален мащаб".

Според него антикорупционният закон трябва да се случи възможно най-бързо, но няма да постигне целите си, ако е резултат от компромис и изглежда като наложен от няколко политици.

Той допълни, че настоящото правителство е постигнало определени успехи и има видим спад в корупционния натиск, но нивото на корупция все още остава неестествено високо, защото държавата е завладяна в голяма степен.

По думите му проблемите са тежки, ресурсите за решаването им са ограничени и е необходима институционална и гражданска мобилизация. „Корупцията е отрицание на доброто управление, тя функционира като допълнителен данък за достъп до публични услуги“, каза президентът. По думите му притеснително е, че той се възприема като обичаен, а най-опасното свойство на корупционните практики е тяхното възпроизвеждане. Плевнелиев посочи като опасно и установяването на частен контрол върху правоприлагащите и контролни институции в държавата.

"Завладяването на държавата от олигархични интереси има и своето наднационално измерение, което е пряко свързано със сигурността на страната. Именно проследяването на корупционната нишка разкрива пред българското общество същинско съзаклятие между чужди интереси и криминални схеми на български бизнес-кръгове", каза президентът.

Според него най-тежко поразеният сектор от корупцията е българската енергетика, като повече от 25 години основа на българо-руските икономически отношения е енергийната ни зависимост от Русия, пише "Фокус”.

Страната ни не би могла да бъде суверенна държава без либерализирането на енергийна пазар. „Постигна се много в този сектор, но нека не забравяме къде бяхме и какви са опасностите, защото днес в Българин всеки гражданин трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от големия шлем, със силен корупционен заряд във всеки един от тях”, обясни още държавният глава.

Той даде проекта за втора атомна централа „Белене“ като пример за непрозрачен проект.

Според него, за да имаме съществен напредък на корупционните реформи, се изисква проактивно отношение от политиците и гражданското общество. Президентът посочи още обществената нетърпимост към корупцията, ефективното взаимодействие между институциите, морал, експертност и професионализъм в администрацията и др.