Брекзит кючек

Ромите от Европа бенд посветиха песен на британския референдум

01.07.2016 | 19:56 Редактор: Теодора Георгиева
Брекзит кючек

Ромските музиканти са свирили няколко пъти в Англия. Препълвали са кръчми на българската общност и плануват да заминат отново в края на юли. Следят новините с тревога, че ако британците разрушат мостовете си, Европа бенд няма да свири повече на Острова, а сънародниците ни там ще трябва да се завърнат.

„Притеснено ни е наистина, защото няма да имат наши сънародници работа в Англия”, споделя певецът на Европа Краси.

„Има и една група в Англия. Те работят в автомивка и бих казал, че са 15 души. Българи са от този квартал, Факултета. И са там и се притесняват. Не знаят какво ще стане и как ще се получат нещата“, разказва барабаниста на оркестъра Борислав.

В Англия Европа бенд свирят най-често на сватби. Освен българи, женили са родни емигранти и британци.

„Беше невероятна сватба. Половината англичани. И ние свирихме едни такива нашите ритми и те много се кефеха на това нещо“, спомня си Борислав.

До очакваното заминаване в Англия, оркестъра свири на сватбени тържества у нас. Меденият месец на младоженците ще бъде в Кипър. Островът на британците не им е интересен. Не се интересуват и от Брекзита.

„Кое? Брекзита. Не съм запозната с това, нямам представа какво е“, казва булката.

Въпреки това, кючекът на Европа бенд за брекзита вдига младоженците и гостите им на крака. Той ще звучи и в Англия, категорични са от оркестъра.

„От там звънят и питат „Какво става момчета? И викам „Ние тръгваме, пък каквото стане – стане“, категоричен е Марко от Европа бенд.

Ромите от Европа бенд остават оптимисти и вярват, че ще има още един референдум, на който британците ще гласуват оставането си в европейската общност.