Нужни са още антитерористични мерки, смята Бойко Борисов

Хората трябва да живеят, светът се движи, заяви премиерът

01.07.2016 | 13:36 Редактор: Луиза Божинова
Нужни са още антитерористични мерки, смята Бойко Борисов

Българските служби са си свършили работата, а решенията на съда не коментирам, защото те се водят от спогодби и международни конвенции. Това заяви премиерът Бойко Борисов след като стана ясно, че задържан преди пет години у нас чеченец на име Ахмед Чатаев е сочен като един от организаторите на терористичното нападение на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Тогава той е бил арестуван при опит да премине от наша територия в Турция. След задържането му от българските власти Русия е поискала екстрадицията му, но тя е отказана заради статута на Чатаев на политически бежанец, даден му от Австрия.

През годините е арестуван последователно в Швеция, Украйна, Грузия и България за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници.

Според Борисов може би са нужни още антитерористични мерки, за каквито призова опозицията.

"Предполагам, че и правителствата в Париж, Лондон, Мадрид, САЩ, Истанбул са мислили, че мерките са достатъчни, но за съжаление терористичните актове стават все по – брутални, не че има хуманен терористичен акт, но човешкото съзнание не го възприема, в същото време хората трябва да живеят, светът се движи, като приложихме по-строги мерки за сигурност се затруднява и трафикът, и предвиждането до летището и самото летище", коментира той, цитиран от Dnes.bg.

Премиерът настоя, че се старае да води балансирана политика и да се ръководи от нея в позициите си.

"Аз съм за мирно решение на конфликтите и в Сирия също, защото не може с война да постигаш мир, винаги съм казвал на колегите си в Европейския съвет, и в НАТО, да имат предвид, че там десетки хиляди съдби са подложени на тежко изпитание, защото когото ти загине майка, баща, брат, жена, дете тогава хората минават на други вълни, тези хора вече са в други измерения и не може от 4 страни да се мятат ракети в Сирия и да очакваме, че това ще доведе до мир или до нещо полезно", призна премиерът.

"Това не е много изгодно да се говори политически, защото всички сме много големи "ястреби", но в същото време, ако така се води политика, светът не върви на добре", допълни той.

Бойко Борисов коментира и разговорите, които текат в Брюксел заради референдума във Великобритания, след който Острова обяви, че напуска ЕС, за въвеждане на единната европейска валута във вскички страни от Общността.

"Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш. В предприсъединителния договор сме поели ангажимент да го въведем, към момента може да си позволим да забавим, защото има и допълнителни изисквания", отсече той.

Борисов припомни, че предишният кабинет, който той оглавяваше, а финансов министър беше Симеон Дянков, искаше България да влезе в чакалнята на еврозоната.

Въпреки това сега увери, че България ще въведе единната валута колкото може по- късно, но пък не било нещо трагично, защото колкото по- единна иска да е Европа, толкова повече страни трябва да се разплащат с евро.

Борисов все още не е говорил по темата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, защото най- вероятно първо въпросът ще се обсъжда от финансовите министри на страните в ЕС.

"Дълга е процедурата докато дойде до мен тази тема", уточни премиерът.

За посещението на външния министър Даниел Митов в Сочи днес, по време на което дипломат номер едно ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, Борисов обясни, че му е поставил задачата да минимилизира крайно острата позиция на Русия и "превръщането ни в най - големия им враг на Балканите“.

"Аз съм доволен, че най - сетне руската страна разбра, че европейската позиция и българската позиция са едно и също и ние не можем да действаме самостоятелно в рамките на ЕС", каза още Борисов.