fallback

Брекзит няма да спре Украйна да стане част от ЕС, заяви Порошенко

България ще подкрепи безвизовия режим за украинските граждани при пътуванията им в ЕС, каза Бойко Борисов

30.06.2016 | 16:07 Автор: Луиза Божинова

Брекзит няма да спре стремежа на Украйна да стане част от ЕС. Това заяви украинският президент Петро Порошенко, който е на официално посещение у нас. "Брекзит е изборът на народа на Великобритания. Някои смятат, че е разрушително явление, аз не съм сред тези политици. Обратно. Аз съм убеден, че Европейският съюз след Брекзит ще стане по-мобилизиран и по силен, ще намери достоен отговор на тезите на популистите", категоричен е Порошенко. 

"Ние искаме силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна с Украйна", посочи той. По думите му много е важно настроенията, които се появиха, благодарение на евроскептиците, да бъдат преодоляни. 

"Европа може да бъде силна само тогава, когато е обединена“, твърди украинският президент. 

Той заяви, че нищо не заплашва европейският стремеж на Украйна. 

"Ние ще бъдем ЕС, Украйна вече е преминала процедурата по ратифициране, ще продължи сътрудничеството във всички сфери и никакви Брекзити няма да я спрат", подчерта той. "Много високо оценявам принципната и твърда подкрепа на България за украинския суверенитет и независимостта на Украйна. Вашите твърди изявление относно непризнаването на анекса на Крим са извънредно важни за нас", заяви Порошенко. "Украйна развива активно своето сътрудничество с НАТО, ние реформираме сектора на отбраната и сигурността. Сътрудничеството със страни като България и Румъния е нещо, от което Украйна е много заинтересована", каза още той. "Много закъсняхме с тази визита – цели 15 години нямаше такава в София на украински президент. Удовлетворен съм от динамиката на нашите двустранни отношения. Днес набелязахме редица мерки, които ще направят нашите страни по-близки. Ще започнем да разработваме инфраструктурни проекти. Обсъдихме и възможностите за издаване на дългосрочни безплатни визи за украинци, които планират да учат или работят в България. Имаме огромен потенциал на нашите отношения", каза още украинският президент. 

С Петро Порошенко се срещна министър-председателят Бойко Борисов.

"България винаги е защитавала тезата, че когато пред една държава бъдат формулирани критерии, като условие за постигане на определена цел и тя ги изпълни, трябва да може да се ползва от правата, които й се полагат. Страната ни ще подкрепи предоставянето на безвизов режим за украинските граждани при пътуванията им в Европейския съюз, защото Украйна е изпълнила предварително поставените й условия", заяви премиерът Борисов.   Той изрази подкрепата на страната ни за политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна с ЕС и заяви готовността ни да я подпомогнем експертно в този процес.

Борисов подчерта необходимостта от пълно изпълнение на Минските договорености, за да се нормализира обстановката в Украйна и да се възстановят обичайните търговско-икономически отношения както между нашите две страни, така и между държавите от ЕС и Русия.

"Наложените взаимни санкции между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна влияят неблагоприятно на бизнес контактите между България и Украйна и това е довело до значителен спад в стокообмена през последните години, каза още премиерът Борисов.

fallback
Още от България
fallback