Кресненци не искат дълъг тунел на АМ "Струма" през дефилето

Днес в града са се разпространявали листовки с призив "НЕ на дългия тунел – убиец!"

24.06.2016 | 19:13 Редактор: Ирина Георгиева
Кресненци не искат дълъг тунел на АМ

Днес в Кресна се разпространяват листовки с призив "НЕ на дългия тунел – убиец!", съобщи в."24 часа".

Общественото обсъждане на вариантите за изграждане на лот 3.2 на АМ "Струма" през Кресненското дефиле е насрочено за следващия четвъртък.

Жителите на Кресна, няколко неправителствени организации и екоорганизации се обявиха срещу вариант за един дълъг 15 км тунел през дефилето, от който проект държавата ще се откаже, защото е скъп, застрашава сигурността на пътуващите, минава през земетръсна зона и ще създаде екологични проблеми.

Въпреки всичко кресненци искат да потвърдят позицията си още веднъж срещу този голям тунел.

"Уважаеми съотечественици, бъркат ни в джоба – не само на нас, а и на няколко бъдещи поколения! Само и само да обслужат алчни чужди интереси! Да пресечем псевдозелената далавера. И да кажем решително – "НЕ на дългия тунел – убиец!", се казва в разпространените листовки.

Местните са против, защото се чудят къде ще складират 8 млн. куб.м радиоактивни скали и почви. 

"Непрекъснато твърдят, че сме най-бедната страна в Европа? ЗАЩО трябва най-бедният народ да поеме задължения за милиарди левове, когато има алтернативна цена – двойно по-евтино? Не е ли безумно да ни натрапят проект за 15 км тунел, който струва с 1 млрд. лв. повече от алтернативния? Защо се пренебрегват предупрежденията на българската наука и независима международна експертиза за щетите върху природата и опасностите за здравето на населението от строителството на дълъг тунел? Та това е ТУНЕЛ-УБИЕЦ!", се казва още в листовките, цитирани от в. "24 часа".

Кресненци са категорични, че алтернативен вариант има - с къси тунели, естакади и надземен път, каквото вече е и становището на МРРБ.