БСП поиска оставката на Румяна Бъчварова

Според Левицата министърката не се справяла с организираната престъпност

23.06.2016 | 10:36 Редактор: Мария Аладжова
БСП поиска оставката на Румяна Бъчварова

Откакто Корнелия Нинова застана начело на БСП призивите към управляващите за оставки не спират.

В четвъртък от левицата не направиха изключение и Красимир Янков призова МВР шефът Румяна Бъчварова да си тръгне до седмица, за да спре провалът в системата.

Според него проблемите с битовата, но и с организираната престъпност, се засилват и единственият изход от ситуацията на оставката на цялото ръководство на МВР, пише Dnes.bg

"Преди дни Румяна Бъчварова направи фундаментална констатация, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото и ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за сигурност, от действията и бездействията, на което има последствия за всички области в живота на хората, възниква въпросът какви са щетите от цялото управление на ГЕРБ“, коментира Янков.

Той допълни, че в малките населени места, където безработицата е почти 100%, престъпността има огромни размери, което стана и причина да бъде пратена жандармерия по селата.

"Две години по-късно Бъчварова откри, че е нужна организация, която да осигури използването на всички ресурси на МВР, а последната идея е местните комисии по сигурността да отговарят за реда, което обаче е прехвърляне на отговорност“, разкритикува социалистът.

Според него МВР се е провалило и в борбата с бандитите и това се доказва от стрелбата в Слънчев бряг, която носи всички белези на акция на организираната престъпност без значение какъв е поводът.

Той отсече, че това се отразява на туристическия сезон.

"Липсата на вътрешна информация, постъпваща от обезпечени източни на МВР за намерения и действия, планирани от криминалния контингент е очевидна, както и липсата на бърза реакция на МВР в такива случаи, а Бъчварова установи, че ключовият участник Митьо Очите е честен бизнесмен и това две години, след като е излежал присъдата си“, нападна още Янков.

Според него строгият пропускателен режим в Слънчев бряг е чиста полицейщина спрямо почиващите в курорта.

Отделно МВР се провалило и при контрола на границата с Турция, защото залавянето на мигранти във вътрешността на страната доказвало, че има канали за преминаване, а пък довършването на оградата на браздата с Турция се бавило и оскъпявало.

Янков повтори и старата теза на БСП, че новият закон за МВР ще доведе до масово напускане на полицаи и силовото министерство няма да може да работи поради недоокомплектоване.