По-малко на слънце и повече вода, съветват лекари

Децата, възрастните и хората с хронични заболявания, трябва да са най-внимателни

21.06.2016 | 22:00
По-малко на слънце и повече вода, съветват лекари

Да стоим по-малко време навън и на пряка слънчева светлина, да избягваме затворените помещения и да пием повече течности. Това препоръчва д-р Христо Димитров, зам.-председател на Българския лекарски съюз – Велико Търново. 

Димитров е категоричен, че децата, възрастните и хората с хронични заболявания трябва да са най-внимателни. Докторът обясни, че при малчуганите терморегулацията е затруднена, защото са малки и лесно се обезводняват и прегряват. 

"Не бива да бъдат извеждани в обедните часове, не бива и да стоят продължително време на слънце. Това важи и за възрастните хора, при които, терморегулацията не е като тази в млада възраст. Податливи към високите температури са нашите пациенти с хронични заболявания - сърдечно-съдови, бъбречни. Те имат сериозна нужда от грижа в големите жеги”, допълни д-р Димитров. 

Според него периодът от 10:00 и 17:00 часа не е подходящ за излизане, защото тогава времето е най-горещо и задушно. Лекарят припомни, че не климатиците трябва да са настроени на не повече от 4-5 градуса по-ниско от външната температура. В противен случай, ако разликата е по-голяма, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.