Атанас Скатов покори върховете Анапурна и Макалу

Алпинистът с мисия да докаже, че възможностите на човешкия дух преминават значително отвъд границата на определеното от хората

17.06.2016 | 13:30 Редактор: Мария Аладжова
Атанас Скатов покори върховете Анапурна и Макалу

Българинът Атанас Скатов се завърна от Хималаите, където участва в три експедиции до осемхилядниците Анапурна, Дхаулагири и Макалу, предаде БНР.

Скатов успя да изкачи два от върховете Анапурна и Макалу, а експедициите са продължили общо 78 дни.

Това поредно приключение бе част от проекта му за скоростно изкачване на 14-​те най-​високи върхове на планетата над 8000 метра без консумация на храна от животински произход. Целта на експеримента е да докаже, че силата на човешкия дух и възможностите на човешкото тяло преминават значително отвъд границата на определеното от хората.

Връх е Анапурна е бил най-трудният за изкачване поради тежките климатични условия и сложния терен с отвесни ледени стени, който е взел най-много жертви от всички осемхилядници, споделя алпинистът.

"Експедицията продължи значително по-дълго, отколкото сме предполагали. Направихме първа атака на 15 април. Но само четири човека продължихме до около 7 900 м, откъдето поради лоши метеорологични условия се върнахме обратно в базовия лагер. Отново две седмици чакахме прозорец с хубаво време и на 1 май успяхме да се качим на връх Анапурна. Изключително трудна експедиция. Теренът е много тежък. Падат много лавини. Има много цепнатини", обясни той.