Последните екшън герои

Хора като Боян Петров или Ричард Паркс се изправят срещу природата не заради телевизионните камери и спонсорите, а за да вдъхновяват болните и страдащите

20.02.2016 | 09:35 Редактор: Константин Томов
Последните екшън герои

 

Текст ТЕОДОР ЦЕКОВ*

 

По границата на човешките възможности гравитират герои, които няма да видите в толкова нашумелите Екстремни игри (X Games) или в зрелищните състезания на Red Bull. Те не са самоцелни победители, а на първо място вдъхновители.

 

 

ВЛАСТ НАД БОЛЕСТТА. Диабетът е несъвместим със стрес и тежки физически натоварвания, но напук на медицината зоологът от Националния природонаучен музей Боян Петров помита най-високите върхове - солово, бързо и без кислород. „Ако си на 8000 метра, с допълнителен кислород се чувстваш като на 7000. Не бих изпитал удовлетворение, ако заблуждавам организма си”, обяснява 42-годишният софиянец. Миналото лято той стана едва 35-ият алпинист в историята, изкачил три осемхилядника в един сезон (включително втория и третия най-високи на планетата), наскоро покори още един и догодина ще атакува два.

 

                                                       Боян Петров

 

ПИОНЕРИ сред малцината инсулинозависими екстремисти са австриецът Гери Винклер и американецът Уил Крос. През май 2006 независимо един от друг те покориха Еверест, паралелно събраха колекцията „Seven Summits” с най-високите точки на всеки континент, осъществиха приключения от пустини до двата полюса. Междувременно станаха мотиватори срещу хроничната болест на близо 400 милиона души. Също като тях, Боян Петров участва в международни конференции и защитава тезата, че диабетът може да се контролира дори в най-тежка среда и не изисква отказване от спорта.

АМБИЦИЯТА НА ПЕТРОВ идва не от Винклер и Крос, а когато заради болестта е игнориран от национална експедиция до Еверест 2004. Доказва се веднага, като изкачва сам първенците на Северна Америка, Южна Америка и Европа. Сега Боян си сверява часовника по австриеца Кристиан Щангл, който през 2010 призна лъжа за изкачване на К2, но през 2013 поправи пропуска и постигна нещо удивително - покори не само най-високите върхове на всичките седем континента, но и вторите и третите по височина. Щангл е прочут и с бързината на изкачване, определя своя стил като скайрънинг.

 

                                                              Кристиян Щангл

 

ЧИСТ ДИЗЕЛ. Алпинисткият шлем е претворен в български вариант с тичане от Кирил Николов - Дизела. Роденият през 1982 състезател по спортно ориентиране покори за 22:39 часа най-високите върхове на Стара планина (2376 м), Пирин (2914), Осогово (2251), Рила (2925) и Витоша (2290) - общо 100 км със 7000 метра денивелация. Това лято Николов постави своя маркер и на трудния туристически маршрут от връх Ком до нос Емине. Преодоля близо 600 км за 4 дни и 13 часа, подобрявайки с цели 21 часа рекорда, поставен дни по-рано от Божидар Антонов.

ВEГЕТАРИАНСКО НАСТЪПЛЕНИЕ. 30-годишният ултрамаратонец Антонов счупи брадясалия рекорд на Любомир Палакарчев от 1987 и догодина пак ще атакува Ком-Емине. Божидар е вегетарианец, подобно на д-р Атанас Скатов, който неочаквано се яви конкуренция на Боян Петров за първи български крак на връх Манаслу. Сливенският алпинист, използващ шерпи и кислород, вече има в колекцията си Еверест, а сега покори Манаслу ден след Петров. Организационни неуредици му попречиха да оформи „Седем върха” с първенеца на Северна Америка, но новата му цел е да стане първият веган, стъпил на всички 14 осемхилядници.

 

                                                 Кирил Николов - Дизела

 

ЯЖ И ТИЧАЙ. Най-успешният екстремист, загърбил животинската храна, е американският бегач на свръхдълги разстояния Скот Юрек. От 1994 насам той ниже победи и рекордни времена в най-трудните американски ултрамаратони, включително седем поредни (1999-2005) на най-стария и престижен Western States 100-Mile Endurance Run в щата Калифорния. Носят се легенди за дуелите му с шампиона на мексикански индианци, които от XVII век тичат по 200 мили през местните каньони. Неговата автобиография „Eat & Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness” стана бестселър в САЩ и беше преведена на 20 езика.

 

 

КРАЯТ Е НАЧАЛО. Контузия в рамото прекратява успешната кариера на 31-годишен уелски национал по ръгби, само за да го превърне в екстремна звезда. Изпадналият в депресия Ричард Паркс прочита „Mad, Bad and Dangerous to Know” на английския изследовател сър Ранълф Файнс. „Книгата ми даде кураж да се изправя”, признава младият мъж, който започва да учи алпинизъм от нулата и през 2011 осъществява уникалната експедиция „737 Challenge” - седемте континентални върхове и трите полюса (включително Еверест) в рамките само на седем месеца. Покрай авантюрата осигурява 300 хиляди лири дарения за Marie Curie Cancer Care и получава наградата Celebrity Fundraiser of the Year. През 2014 постави британски рекорд за най-бърз солов и неасистиран ски преход до Южния полюс.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 65 / 2015