Обновяват пристанището в Каварна

В следващите месеци концепцията ще бъде разработена

16.06.2016 | 17:12
Обновяват пристанището в Каварна

План за развитие на пристанище в Каварна и проект за приемане и обработване на отпадъците в рибарското пристанище, бяха представени от кмета на града Нина Ставрева и Павел Маринов- председател на „Института за регионални стратегии“ в Бургас.  На срещата присъстваха граждани, чийто бизнес зависи от развитието на пристанищната инфраструктура в града. 

Концепцията предлага изграждане на рибарско пристанище в района на трета буна, под нос Чиракман. Замисълът може да бъде реализиран с европейско финансиране по програма „Морско дело и рибарство“ на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Местните рибари подкрепят тезата, че е време да се създаде обособена зона и добри условия, за да упражняват те занаята си. 

Премисля се плажната ивица на каварненския залив да бъде разширена, като се създаде нова в пространството между буна 2 и буна 3. През следващите месеци се очаква проектът за бъдещето пристанище да бъде разработен. Очакват се още няколко обществени срещи за обсъждане на концепцията в Община Каварна.