Край на замърсяването! Плаващо кошче ще чисти морето

Seabin ще пази водите от отпадъци

08.03.2016 | 14:45 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

Двама австралийски сърфисти - Пит Цеглински и Андрю Търтън опитват да се справят със замърсяването на моретата и океаните, като разработиха специално почистващо устройство. Seabin е плаващо кошче за боклук, което се закрепя към подвижен док в пристанище и се свързва с помпа на брега. Помпата генерира воден поток, с който в контейнера попадат отпадъците. 

Конструкцията на Seabin е съвсем проста - цилиндричен контейнер, в който се поставя торба от естествени влакна и водна помпа. Захранваната от енергиен източник на брега водна помпа генерира водно течение, което вкарва отпадъците в кошчето.

Замърсяването на водите се превръща в сериозен проблем, според Съвета за защита на природните ресурси (Natural Resource Defence Council). Пластмасовите отпадъци са значителна част от боклуците, които се носят в световните океани. Учени изчисляват, че през 2010 година на сушата са били изхвърлени между 4.4 милиона и 13.2 милиона тона пластмаса. Това се равнява на над 437 пъти теглото на Айфеловата кула. 

Изобретателите на почистващото устройство се надяват да започнат производството му до края на тази година. Екипът възнамерява да намери начин за рециклиране и използване на събраните отпадъци. Кампанията на проекта в Indiegogo приключи на 8 януари с резултат 267667 долара - над 15 процента повече от първоначалната цел, пише Live Science.