Митьо Очите вече е в съзнание

Съзнанието му е възстановено, дезориентиран е, но е контактен, не съвсем адекватен, коментира изп. директор на бургаската болница

15.06.2016 | 15:08 Редактор: Ирина Георгиева
Митьо Очите вече е в съзнание

Раненият при престрелката в Слънчев бряг Димитър Желязков-Очите вече не е на командно дишане и цялостното му състояние се подобрява, съобщи "Монитор". Той вече е в съзнание, след като бургаските лекари успяха да извадят всичките 5 куршума от тялото му.

В продължение на седмица Желязков беше държан в медикаментозна кома заради тежкото му състояние след престрелката в заведение "4you", при която бе ранен още един човек от неговата група, а друг беше убит.

От бургаската болница съобщиха, че непосредствената опасност за живота на Митьо Очите е отминала. Към този момент лечението му струва между 22 000 и 24 000 лева. Лекарите са категорични обаче, че никой не е оказвал натиск върху тях на Желязков да се обърне специално внимание.

3500 лева са средствата за лечението на пациент в тежко състояние, които се отпускат по клинична пътека, уточняват от БНР. Останалата сума за лечението на Димитър Желязков ще бъде платена от неговите близки, каза още изп. директор на бургаската болница д-р Георги Матев.

"Митьо Очите се събуди от дълбоката медикаментозна кома и буквално се върна от "оня свят" рано сутринта. Той отвори очи и вече е в съзнание. Няколко часа по-късно са били изключени апаратите за изкуствено дишане и Желязков е поел първата си глътка въздух сам. Това е станало поетапно, като още вечерта във вторник медиците са предприели спиране на част от медикаменти, които са го държали в безсъзнание. В началото пациентът беше объркан и леко дезориентиран, което е съвсем нормално за състоянието в което се намира. Постепенно започна да осъзнава, че е в болница и че е пострадал. Вероятно си е спомнил и престрелката. Очакваме всеки момент да осъществи и вербална комуникация", коментира по обед лекар, който е част от лекуващия екип, цитиран от в. "Монитор".

Лекуващите са решили да събудят Желязков, след като 48 часа той е показал относително стабилно състояние и дори има леко подобрение. Опасността за живота му обаче остава. Последните изследвания показват, че Очите ще живее, но го чакат месеци на дълго и тежко възстановяване.

Желязков прекара повече от шест денонощия в дълбока кома и претърпя три изключително сложни и дълги операции.

По време на престрелката в Слънчев бряг, той беше улучен от пет куршума съответно в белия дроб, пикочния мехур, тънките и дебелите черва. Първите три дни бяха изключително критични за простреляния. Дори лекарите, които се бореха денонощно да го спасят, признаваха, че състоянието му е несъвместимо с живота. Събуждането на известния пациент е равносилно на медицинско чудо.

Според лекарите, организмът на Очите се е оказал изключително здрав и силен. Това се е оказало изключително важно, за да успее да се пребори за живота си.  

От фаталната нощ на 8 юни, когато бе прострелян до сега на Димитър Желязков са били прелети над 100 сака чужда кръв и плазма. Лекарите продължават да следят ежедневно за опасността от инфекции, тромби и белодробна емболия.