От началото на годината нямаме инциденти с асансьори

Опитите за напускане на кабината при засякъл асансьор са най-големият риск за инциденти

10.06.2016 | 19:08 Редактор: Ирина Георгиева
От началото на годината нямаме инциденти с асансьори

От началото на годината нямаме инциденти с асансьори, отчете председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) инж. Стефан Цанков пред "Фокус", във връзка с асансьорите и тяхната безопасност.

"Миналата година имаме един инцидент, но пак мога да кажа, че те са и поради неправилна експлоатация на съоръженията, а не толкова от техническо несъответствие или неизправност", припомни той

Опитите за напускане на кабината при засякъл асансьор са най-големият риск за инциденти или от използването им по начин, който не е предвиден, посочи още инж. Цанков. Той даде и няколко съвета за безопасност при придвижването между етажите.

"Да не се правят каквито и да било опити за напускане кабината, когато е закъсал асансьорът", подчерта той.

Закъсването е нормална мярка, добави той. По думите му това е защитната система на съоръжението, за да не се случат други инциденти и препоръча да се звъни на поддържащата фирма или на ДАМТН.

"Втората ми препоръка е да има строг контрол над децата, които използват съоръженията. Нека да бъдат под наблюдение на възрастни. Освен това, ако асансьорът е без кабинни врати – да стоят далече от вратите", допълни инж. Стефан Цанков. 

Другият съвет, който предложи е да се използват по предназначение и да не се пренатоварват съоръженията.