Безопасни ли са асансьорите?

80000 не отговарят на изискванията

09.06.2016 | 18:38 Редактор: Кристина Михайлова
Безопасни ли са асансьорите?

По-добрата информираност за правилна експлоатация на асансьорите значително ще намали инцидентите с тях, убедени са експертите. Все пак техническата им изправност е в основата на безопасната им употреба.

Обикновено се закъсва на първия и на последния етаж, защото там въжето е най-опънато. Това е и първото нещо, което проверяват техниците при ежемесечните проверки на асансьорите.

След като се огледа внимателно двигателят и спирачната система, се проверяват кабината и вратите по етажите. При констатиран проблем от фирмата изпращат предложение до живущите в сградата да бъде подменена повредената част. От тук нататък обаче зависи само от етажната собственост дали ще отдели пари за необходимия ремонт. Което пък води до още проблеми.

Божидар Спасов е домоуправител в столичен блок. Според него фирмите излишно повишават цените на поддръжката на асансьорите, а качеството на извършената работа е съмнително.

Според европейските изисквания всички асансьори трябва да са оборудвани с автоматични врати, алармени сигнали и други. Има обаче 80 000 стари съоръжения, които не могат дори да се доближат до съвременните условия за безопасност, твърдят експерти.

От бизнеса имат решение – при саниране на жилищна сграда да се модернизира задължително и асансьора. Все пак основният съвет към хората остава да обръщат внимание на техническото състоянието на асансьора преди да се качат в него. Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Петър Хамамджиев.