Цацаров отказа да дава отчет на депутатите за КТБ

"Когато има решение, ще им дам нужната информация"

08.06.2016 | 18:30
Цацаров отказа да дава отчет на депутатите за КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров няма да се отзове на поканата на депутати за отчет по разследването за фалита на КТБ. Със съобщение до медиите той припомня, че само с решение на Народното събрание той може да бъде задължен да докладва. По-рано днес депутатите Методи Андреев, Мартин Димитров , Петър Славов  и Валери Симеонов изпратиха писмо до Цацаров с искане за отчет по казуса, защото смятат, че през последните месеци от държавното обвинение имало само мълчание по фалита на банката.

"Съгласно разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България, допълнение, обнародвано в ДВ бр. 100 от 18.12.2015 г. " Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика", пише в съобщението на прокуратурата, в което се цитира приетата нова норма в основния закон в края на 2015 г.

Добавя се, че изслушване на главния прокурор по посочените в цитираната конституционна норма въпроси може да бъде проведено след решение на Народното събрание. "При съответно решение на парламента, главният прокурор ще представи на народните представители исканата информация в съответствие с разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България", приключва съобщението.

Четете още новини в Dnes.bg