300 души протестираха срещу новата цена на билетите

Шествието започна от Столичната община на ул. "Московска"

30.05.2016 | 21:30 Редактор: Мария Аладжова
300 души протестираха срещу новата цена на билетите

Близо 300 души излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу поскъпването на цената на билета от 1 лев на 1,60 от 1 юни, съобщи БНР.

Мирното шествие на гражданите започна от ул. "Московска", мина през ул."Г. Бенковски", бул."Сливница" и свърши на бул."Мария Луиза", където се намира Центърът за градска мобилност. 

Шествието мина без инциденти като за кратко беше спряно движението на автомобили по маршрута на протестиращите.

Протестиращите бяха категорични, че няма да плащат по-висока цена за пътване с градския транспорт от 1 юни, като символично изгориха билет от 1,60 лева пред сградата на Столичната община.

"В годината, когато падна цената на горивата наполовина, вдигнаха цената на билетите с 60% и мисля, че има хората за какво да недоволстват. По всякакъв начин им се пречи да живеят спокойно", коментира гражданин, включил се в шествието.

До края на месец септември ще могат да се подменят старите билети и талони за пътуване в Столичния градски транспорт, информира заместник-кметът Дончо Барбалов. Това ще става на всички пунктове за продажба на билети и карти на Центъра за градска мобилност: 

"Всеки може да избере това, което е най-подходящо за него като начин на пътуване. Има карти, при които дневното пътуване може да е под 50 стотинки. Намалява се цената на годишната карта на 365 лв. Въвежда се карта "Метро плюс", въвежда се тридневна карта, така че има много голям избор от транспортни документи за всеки, който е решил да ползва градски транспорт", обясни той.

В Административния съд вече са подадени 42 жалби срещу новите цени в столичния транспорт. От Центъра за градска мобилност предупредиха, че няма да има гратисен период и от сряда старите билети няма да важат.