Кунева търси учени, които да спечелят Нобелова награда

Министърът на образованието обеща средства и подкрепа от държавата

28.05.2016 | 13:40 Редактор: Тодор Петров
Кунева търси учени, които да спечелят Нобелова награда

България търси учени с потенциал да спечелят Нобелова награда, за да застане зад тях със средства и възможности. Това заяви в Брюксел министърът на образованието Меглена Кунева, която участва в съвет, на който европейските министри обсъждаха науката и иновациите.
 
"Ако направим правилно нещата в науката, се надявам да се обединим около няколко души, които могат да бъдат кандидати за Нобелова награда. Има българи, които работят в колективи извън страната, които са част от това състезание. Където и да се намира българинът, той трябва да бъде подкрепян от страната си", заяви Кунева.
 
За нея въпросът е "как през работата им да промотираме усилията на България, ако застанем зад тях със средства и възможности да ги привлечем обратно".
 
Европейските министри приеха решения, с които от 2020 г. всички научни публикации, финансирани с европейски средства, ще бъдат публикувани свободно и за достъп до тях няма да са нужни абонаменти. По този начин изследователите ще могат да намалят разходите си за сдобиване с нужната им информация, а хората от практиката - учители, лекари, предприемачи и др., ще бъдат в час с най-новите научни открития. 

Мярката си поставя за цел и подобряване на ефикасността на научните данни, които могат да се използват многократно, вместо да се губи време, за "да преоткрива топлата вода".
 
Страните членки поръчаха на Европейската комисия да изготви предложение за въвеждане на специални визи за предприемачи на start-up компании от трети страни. Веднъж получена виза за една европейска държава, тя ще важи за всички останали, обясни държавният секретар за образованието и науката и изследванията на Холандия Сандер Декер, който председателства министерската среща в Брюксел. 

ЕС се надява така да привлече повече иновации в икономиката си, която изостава от основните си конкуренти заради недостиг на инвестиции.