Друго си е на общежитие: Студент засне теч в частично ремонтиран блок

Инцидентът е станал вчера, а причината за него най-вероятно са дъждовете

21.05.2016 | 14:58 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Facebook

"Друго си е на общежитие!" 

Студент разпространи тревожно видео в социалната мрежа Facebook. На него се вижда тъмен коридор на студентско общежитие ... и как от тавана му и стените му шурти вода. 

Клипът е публикуван вчера около 22:30 във Facebook групата 26-ти блок - Студентски град. От коментарите под него става ясно, че видеото е заснето на 7 етаж на посоченото студентско общежитие, а на 6-ия положение "е още по-зле". Причината за водата най-вероятно са обилните дъждове от изминалата вечер.

Момчето, което стои зад кадър възкликва: "Друго си е на общежитие!" 

26-ти блок е студентско общежитие, което се стопанисва от П"ССО при УНСС. През 2013 г. беше направен частичен ремонт на сградата - беше сменена дограмата, а сградата санирана, показва проверка на Bulgaria ON AIR.

Тук обаче възниква въпроса колко качествено е санирано студентското общежитие при положение, че в нея има такива течове? 

Вижте тревожния клип:

 

 

Припомняме и, че класирането за общежитие в Студентски град понякога се оказва по-трудно, отколкото приема в елитен ВУЗ. 

Но какво най-често очаква висшистите в новия им дом? Мухъл в банята, изпочупени мебели, хлебарки в бюрото и дървеници в матраците. Средният месечен наем за стая е между 50 и 80 лева на легло като преобладават стаите с по три легла, разказват студентите.

Приоритетно се настаняват студентите със социални критерии и тези с отлична оценка, но с какво се сблъскват отличниците и по-бедните деца: стая, която се нуждае от спешен ремонт. Такъв се прави по собствено желание и със собствени средства. По-големите като канализация и електрическа система се поемат от Студентски общежития, но въпреки това студентите често нямат ток и се къпят със студена вода.

Активна борба се води и срещу хлебарките в Студентски град - там дезинсекцията е всеки месец.

Здравни специалисти обаче твърдят, че най-опасен е мухълът, който вреди директно на здравето на младите хора. Заради него студентите могат да развият хриптене, ринит, екзема, сутрешна кашлица, бронхит и астма.