Пловдив пощади бурките... засега

Общинският съвет отхвърли предложението на ПФ на "първо четене"

17.05.2016 | 18:10 Редактор: Тодор Петров
Пловдив пощади бурките... засега

Пловдив стана първият град у нас, в който забраната за носене на бурки не бе приета при гласуването в местния парламент на "първо четене". В сесията на Общинския съвет  с 15 гласа "за", 12 "против" и 21 "въздържали се" местните старейшини отхвърлиха предложението на групата на Патриотичния фронт за промени в Наредбата за обществения ред, с които да се забрани носенето на обществени места на аксесоари, прикриващи лицето.

По инициатива на ПФ на 13 май бе насрочено и обществено обсъждане, на което обаче дойдоха едва 12 пловдивчани. Този факт на практика подкрепи тезата на кмета на Пловдив Иван Тотев, че проблем с бурките в богатия на всякакви етноси древен град под тепетата няма, пише "Труд".

На подобно мнение като градския си лидер Тотев бяха и общинските съветници от ГЕРБ, които по съвест гласуваха "въздържал се" или "против", а яростен противник на ветото за носене на бурки бе и бившият кмет от СДС Спас Гърневски.

Предложението на Патриотичния фронт парадоксално не бе подкрепено дори и доайенката в групата на "воеводите" и ОбС-Пловдив д-р Лилия Учкунова, а мотивът за нейния отрицателен вот бе аргументът, че забраната е насочена срещу всички религии.