ВМРО иска забрана на бурките и в София

Причината е "нарастващото безпокойство от религиозни символи, които са нетрадиционни за България", посочи Ангел Джамбазки

09.05.2016 | 14:05 Редактор: Ирина Георгиева
ВМРО иска забрана на бурките и в София

Партия ВМРО е внесла промени в Наредба 1 на Столична община, които ще забранят носенето на дрехи или религиозни символи, закриващи лицето. Това съобщи евродепутатът и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки.

Като причина за предложението той посочи "нарастващото безпокойство от религиозни символи, които са нетрадиционни за България". Предвидената глоба е от 100 до 500 лева при първо нарушение и от 500 до 1000 лв. - при второ. Подобна забрана вече действа в Пазарджик, Сливен, Стара Загора, а в Пловдив предстои обществено обсъждане.

"Тези символи нямат нищо общо с традициите в исляма в България. Не са характерни, не са типични. Нашите подозрения са, че тези символи са мотивирани политически, финансово от външни за България държави като на първо място Саудитска Арабия, на второ - Турция", обясни Джамбазки.

"В нашите предложения един от акцентите е забраната въобще в улични пространства да се раздават всякакви агитационни материали с религиозен характер", добави общинският съветник на ВМРО Карлос Контрера.