Съставен е първият акт за носене на бурка в Пазарджик

Той е наложен броени дни след като влезе в сила забраната за носене на такъв тип аксесоари на обществени места

16.05.2016 | 16:55 Редактор: Ирина Георгиева
Съставен е първият акт за носене на бурка в Пазарджик

Факт е първият акт за носене на бурка в Пазарджик. Около 11:30 часа днес на кръстовище в квартал "Изток" полицаите засекли жена, носеща на лицето си парче плат покриващо лицето с изключение на очите. По този начин тя нарушавала забраната за носене на такъв тип аксесоари на обществени места, приета на 12 май.

При проверката униформените установили, че жената не носи в себе си документи за самоличност. Тя е отведена в сградата на полицейския участък, където е установено, че е 30-годишна жителка на квартала. 

Съставени са и два акта за установяване на административни нарушения съгласно Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик и Закона за българските лични документи. В едномесечен срок се очаква да бъдат определени размерите на санкциите, на които подлежи нарушителката. 

Припомняме, че забраната за носене на бурки на обществени места в Пазарджик влезе в сила от 12 май. Решението бе прието с мнозинство от Общинския съвет в Пазарджик и бе обнародвано в местните печатни издания. Съгласно него при първо нарушение глобата е 300 лв, а повторно или всяко следващо - 1 000 лв.